dijous, 26 de gener del 2012

La mantinguda

Anem a parlar ara d'un espècie que, tot i no ser molt abundant (detallarem després per què) té la seva importància en l'ecosistema social català.

La mantinguda (nom científic Marfanta catalaunica, L.; cast. Querida) és un exemplar en la seva immensa majoria de sexe femení. Viu dels seus encants físics i destreses no visibles al comú dels mortals.

Hàbitat: el seu ecosistema són les classes socials benestants, preferentment amb pisets a qualsevol Eixample pagats per un tercer. No descartem un meublé com a lloc de trobada esporàdic. Cal remarcar també que han estat avistats exemplars a comarques. No pot parlar-se d'espècie invasora, sinó més aviat endèmica.


Tipologia: parasitària. Com la tènia busca un hoste (del sexe oposat) que li permet alimentar-se, vestir-se, viatjar i viure a costa seva -i de pas de la família d'aquest-.


Aparellament: sol freqüentar determinats cercles socials, culturals, etc. mostrant els seus encants. Al contrari que moltes espècies animals on el mascle lluu pelatge, plomatge i força, aquí la protagonista és la femella i els seus encants. Pot donar-se el cas de doble aparellament o poliàndria; normalment un dels exemplars és conegut com Cornupetus vulgaris (Lk.) o bé Rupicaprus comunis (Lk.)


Reproducció: hàbits normals de la reproducció humana, amb el valor afegit de les mencionades destreses no visibles -que en aquest cas es mostren a l'individu hoste que és el que paga-. Una altra cosa és de qui va a càrrec la fecundació, si es busca.


Mesures de protecció: no en cal prendre, no s'albira pas cap risc d'extinció.


Curiositat: una capacitat d'ostentació espaordidora. Potser per aparentar el nivell que no han tingut (ni tindran) són clientes habituals de joieries i botigues de roba cares -que no paguen elles, recordem-. Ull amb confondre-les amb una espècie més estesa: el nou ric, tot i que no és descartable un encreuament.

_______________________________________________________________
À M.

2 comentaris:

Maspons ha dit...

No sé si parles perquè coneixes algun cas i en tot cas rectifico, però després de felicitar-te per la brillant disecció, diria que discrepo en lo de perill d'extinció, ja que aquest és un personatge que el situaria algunes dècades endarrera, tot i que en deuen quedar encara alguna. Això del sexe avui ha canviat una mica i no crec jo que tot i el "liberalisme" en les costums d'ara, una casada acceptés una mantiguda al seu home, com abans.

Anònim ha dit...

Criteri, moltes gràcies per la teva participació.
Certament conec un parell de casos (m'atreviria a dir que tres, però ja van regularitzar la situació fa uns anys, després de tenir fills en comú; pels altres 2 casos he de mantenir certa discreció) en els que es dona la situació. Hem de recordar que ens trobem amb uns exemplars que no abunden, però que són presents en classes socials "preparades" per aquest tipus de paràsits: les classes altes. Els pobres són virtuosos moltes vegades forçosament.