dijous, 14 de gener del 2016

Sobre església i clergat (1)

L'últim passeig de Mn. Alfons
Ahir va morir als 87 anys Mn. Alfons Riera, el capellà que ens va casar. Un cop va deixar la seva parròquia més emblemàtica (l'església de Sant Feliu, ara basílica) va exercir el ministeri a Aiguaviva i a la Clínica Girona fins que va ser evident la seva malaltia.
Era un d'aquells 3 sacerdots dels que parlava en aquest escrit.

Fa uns anys encara passejava pels carrers de la ciutat, anant o venint cap a la residència sacerdotal. Vam parar-lo un cop per saludar-lo i ell, sincer, ens va dir:
- Sé que us conec... Us devia casar, oi? Però no em feu dir res més. 

En el meu record queda també aquell moment, en el funeral del seu amic i company Mn. Tibau, quan el fèretre passà davant seu, es deturà i hi posà la mà al damunt, uns segons, el seu adéu.
Aquest matí marxava de tornada a la feina i l'he vist passar, un últim passeig pels carrers que coneixia tan bé.


On parava el bisbe?
La pregunta va relacionada amb el fet anterior: presidia el funeral un bisbe emèrit, però el que exerceix on era? A Barcelona, a la presa de possessió dels consellers, com va fer dimarts? 
Una cosa és fer que et coneguin, però l'altra és anar a fer la figura, (el postureo, diuen en castellà). I jo recordo que a l'últim acte d'aquest tipus on el vaig veure (01/07/2015) ningú li va fer gaire cas.

Potser Monsenyor Pardo enlloc de dedicar massa temps a actes socials d'aquests hauria de dedicar-se a evangelitzar.


Per qui toquen les campanes? 
Diumenge, església de Sant Salvador d'Horta, a les 22:15 aproximadament es posen a tocar els campanes. Sortíem del centre sanitari que hi ha al cantó i pensàvem que el mecanisme s'havia disparat. La porta era oberta: potser ho estaven arreglant. En surt una senyora:
- S'ha avariat el rellotge?- pregunto.
- No. Toquen pel President (el de la Generalitat, investit mitja hora abans)
- No em sembla que hàgim de barrejar les coses.- replico.
- Sempre s'ha fet així!- talla ella, mentre continua la tocada de campanes i es posa a gravar el campanar amb el seu smartphone. No va tenir temps de sentir- I quan hi ha Papa nou ho feu?
Parròquia de St. Salvador d'Horta, Girona (Font: www.diaridegirona.cat)
Tenia entès que catòlic vol dir "universal", i que d'aquí es deduïa que tothom hi cap a la comunitat de creients, l'Església, independentment del seu origen, classe social o pensament polític. Que cadascú pot actuar individualment com més cregui convenient, però que no s'ha de fer un mal ús de símbols (o espais comuns).
Els creients estem pagant l'error de fa 80 anys, i sembla que alguns no ho entenen.
Algú s'estranya dels temples buits?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Mn Riera, quan parlava dels seus principis a St. Fèlix, li agradava d'explicar que qui era vicari quan ell va començar era un jove Mn. Martirà Brunsó. Li tenia molt afecte i sempre en gran estima. Va aprendre molt d'ell. Al cèl sia, Mn. Alfons Riera.

L'Home Tranquil ha dit...

Mn. Martirià Brunsó era un capellà que anava vestit de capellà, amb la sotana i el barret, saludant tothom i passejant per tot arreu. Com tu, estimat anònim (o no tant), conec uns amics que el recorden amb molt afecte.