dimecres, 16 de maig del 2012

Un gran faisà en el món

Tot tafanejant a la biblioteca em vaig trobar un dels pocs títols de la Nobel Herta Müller que era publicat a la península abans que se li concedís el premi: L'home és un gran faisà en el món (Der Mensch ist ein grösser Fasan auf der Welt), editat per Siruela -l'editorial del fill intel·lectual de la duquessa d'Alba.

portada de l'edició alemanya de Hanser Verlag, 2009


Müller ens introdueix en les vides entrellaçades d'una petita comunitat de la minoria alemanya del Banat (per tant suaus) a la Romania comunista, represaliada pel seu orígen étnic i, en molts casos, col·laboració amb el III Reich durant el règim d'Antonescu i la guerra.
Anys més tard desitgen emigrar a l'Alemanya occidental. Però per aconseguir-ho en aquelles circumstàncies calen avals i en aquest punt alguns individus s'envil·leixen aprofitant la seva posició de poder dins la comunitat.
L'estil de Frau Müller és senzill, amb frases curtes, directes -i supos que de tenir l'original en alemany algú amb coneixements mitjans se'n sortiria-. En algun moment de la lectura cal fer una parada i repassar els aconteixements previs, enmig de les vides entrellaçades del moliner, el fuster, el guardià nocturn, l'adobador de pells, els fills i esposes, els vells del poble i els "altres" a qui anomenen valacs.