divendres, 25 de novembre del 2016

Fariseus

Blanc de les invectives de Jesús de Natzaret, juntament amb els saduceus i els escribes els fariseus eren un dels grups socio-religiosos més importants de la Judea del període hel·lenístic i dels primers temps de la dominació romana.




Aquesta secta jueva popularitzada negativament pels Evangelis té el seu orígen en l'època hel·lenística, en els regnes successors de l'imperi d'Alexandre el Gran.

Al contrari dels saduceus els fariseus pertanyien al que avui diríem classes mitjanes i eren més ben vistos per la població jueva ja que duien aplicaven una pràctica rigorista de la tradició mosaica i la seva observança.
Val a dir que moltes de les característiques del judaisme actual, i del cristianisme, beuen molt de les doctrines dels fariseus: l'esperança de la resurrecció, la petjada divina en la vida quotidiana...

I ara el fariseisme: arran de les invectives i topades que Jesús de Natzaret tenia amb ells en ha restat una visió negativa. Algunes de les floretes que els dedica són "cries d'escurçons", "Sepulcres emblanquinats", "guies cecs", "hipòcrites"...

La tendència a pecar de fariseisme està present en àmbits religiosos. Els cristians no ens n'escapem. Així que abans d'assenyalar algú reflexionem si no estem actuant com aquells que Jesús desemmascarava.