Avui concloem les festes de Nadal, quinze dies on han predominat els àpats copiosos i les entregues de regals i...
Algú es recorda per què es celebra el Nadal?
Sí, un Nen que va néixer en un pessebre (què coi és un pessebre?), que tenia per nom Jesús, que els primers que hi van anar eren uns pastors que dormien al ras... Algú ho recorda?
Més aviat sembla que se n'avergonyeix: als Pastorets queda força dissimulada la història de Maria i Josep perquè bàsicament s'ha transformat en la lluita entre pastors, dimonis i algun àngel que s'hi passava per allà, les noves Nadales parlen de fred, trobada de família, llums, regals... On és el sagrat? Al sac del Pare Noël?
Àpats per la nit de Nadal (Nochebuena), dia de Nadal, Sant Esteve, nit de Cap d'Any, dia de Reis, algun diumenge que quedi despistat per enmig i abans molts han fet el dinar/sopar d'empresa, de curs, de colla...
Regals que porta el tió, l'Amic Invisible, l'olentzero basc, el Pare Noël, els Tres Reis... A la casa pròpia, dels avis, algun tiet... Per a la parella (qui en tingui), fills, nebots, tiets, pares, avis, amics...
Ja no parlem de qui se'n vagi de reveillon per Cap d'Any...
És el Gran Potlatch.
Què vol dir aquesta paraulota? Ens en van parlar en una classe d'Antropologia: designa una pràctica entre les tribus de la costa nord-oest del Pacífic americà (entre el Canadà i els estats d'Oregon i Washington). Aquestes terres eren abundants en rius plens de salmons.
De forma genèrica potlach designa les celebracions que les diferents tribus feien durant les estacions fredes, a les que es convidaven grups tribals veïns. Era una manera de mostrar el poder material dels amfitrions.
No, no van de Carnestoltes. Són membres del clan Tlingit d'Alaska assistint a un potlatch a Sitka, 1904 (foto Biblioteca i Arxiu Estatal d'Alaska) |
Aquestes festasses provocaven, segons una interpretació dels investigadors, una competició entre grups per veure qui la muntava més grossa: a quanta gent convocaves, què hi servies, amb què s'amenitzava... Caram, sembla que descrigui algunes festes de coneguts!!!
Segons aquesta versió s'acabaria provocant una sobreexplotació dels recursos naturals de la regió i l'empobriment subseqüent de les tribus.
Una altra versió d'investigadors en parlen com una forma d'expressió econòmica de la donació. El conegut: "Avui per tu, demà per mi". Amfitrions i convidats sabien que un moment o altre s'intercanviarien els papers i d'aquesta forma es cohesionava el territori.
Jo, per la meva banda, prefereixo quedar-me en la primera interpretació: aquests dies han estat un Gran Potlatch, a veure qui convidava a l'àpat més gros, qui feia millors regals...
Això els que podien, és clar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada