dimecres, 26 de gener de 2011

Diaris a la universitat

He passat aquest migdia davant una facultat universitària i no m'he resistit a entrar uns moments. Per recordar vells temps, pensareu... Doncs no! Per agafar un diari gratis! És clar que puc fullejar-ne mentre faig un cafè fora de la feina, però aquest me'l puc endur tranquil·lament a casa.
N'hi havia 2 pilons al hall (forma snob d'anomenar el vestíbul de tota la vida): El Periódico (versió catalan) i La Vanguardia, a disposició de qui passés pel seu cantó.
Per atzar en prendre La vanguardia se m'ha quedat enganxat l'albarà de control que deu tenir la distribuïdora. Allà s'hi llegeix de quants exemplars es componia el lot: 400.
Fem els càlculs:
Preu de l'exemplar (P.V.P.): 1,20 €
Exemplars repartits avui: 400
Per tant: 1,20 € x 400= 480,00 €/dia
Suposem però que es fa un preu especial, com el dels subscriptors (amb un 30%) de descompte, i sols amb entregues de dilluns a divendres.
Preu de l'exemplar (orientatiu, 30% descompte): 0,84 €
Exemplars entregats a la universitat: 400
Cost de l'entrega d'un dia a la universitat: 336,00 €

No està malament, oi? Provem ara 5 dies a la setmana.
336,00 €/dia x 5 dies= 1.680,00 €

Tenim 52 setmanes durant l'any, veritat? Llavors el càlcul és:
1.680,00 €/setmana x 52 setmanes/any= 87.360,00 €!

Caram! per ser una xifra orientativa no està malament... La universitat se'ls deu gastar bé, no li valdria més destinar-ho a adequació d'aules, espais, beques...?

Em diuen que també es troben diaris d'aquest tipus al Trueta de Girona -nom oficial Hospital Universitari Doctor Trueta-. Llavors la gerència del centre es deu gastar la mateixa quantitat o més, perquè allà no tanquen el cap de setmana, en que malalts i visitants estiguin ben informats amb diaris editats a Barcelona, no a Madrid perquè encara augmentarien les aturades cardíaques, ni tampoc de  capitals comarcals.

En total una distribució així comporta uns guanys estimatius de 174.720,00 €/anuals en subscripcions massives  (universitat i hospital) a la meva ciutat.

Si la situació es repeteix a altres llocs ja podem anar fent comptes. Ens hi animem?

Però, ¿de veritat creiem que això ho fan universitats i hospital gratis et amore?
¿No serà que durant anys ha hagut algú que ha pagat la compra massiva d'exemplars de 2 grups mediàtics radicats a Barcelona per d'aquesta manera tenir-los contents i amb bona actitud envers els interessos del comprador? Una subvenció encoberta?
Els diners que s'han destinat a aquestes finalitats... ¿No podien tenir altres objectius, com la millora d'assistència sanitària, la construcció i adequació de centres escolars, la millora de la formació, l'ajut a entitats que realitzen tasques d'assistència social, etc.?
Notaran aquestes "subscripcions" la necessària retallada pressupostària?  

Per cert, continuo opinant que La Vanguardia és el diari català més venut. No és el mateix que llegit. Almenys El Periódico té una línia editorial clara i definida.

6 comentaris:

Outsider friar ha dit...

El que hem sembla preocupant és que fos al migdia i encara hi haguessin "pilons" dels dos diaris. Certament que tal vegada hom podria pensar que els estudiants de la facultat per on heu passat tenen un sentit crític molt acurat que els allunya d'aquests diaris per gent corrent. Però em sembla més probable que els "pilons" siguin un exemple del desinterés i de la falta de curiositat cultural dels nostres estudiants (o potser caldria pensar en una preocupant i cada cop més estesa al.lèrgia als continguts informatius en format paper).

Anònim ha dit...

O potser en una cosa més pragmàtica: és època d'exàmens! En aquells dies els nois no estan per llegir el diari. Però no seria la primera vegada que no hi ha pilons disponibles a l'entrada i després exemplars perduts o rebregats en altres racons de la facultat.

lluís gil ha dit...

Hola, t'he trobat al blog de la Mariàngela, bona amiga. Ja sóc seguidor del teu blog. Et convido a fer un tomb pel meu: http://laparaulaescrita.blogspot.com

Ens llegim?
Salut!

Anònim ha dit...

Quant temps Lluís! Més d'un any, oi? Des del concert de Fires. Ben trobat, el que no sabia era que t'havies posat a estudiar un cop jubilat. Això està molt bé.
Per cert, sóc el teu seguidor 102...

Lycaon ha dit...

Buf! La Universitat... Algú ha vist el lipdub que van fer a la UPC? Recordo un comentari que deia "hi ha més funcionaris que estudiants". Això dels diaris et dóna una idea de com es gasten els diners públics. És la punta de l'iceberg.

Anònim ha dit...

Bé Lycaon. Jo recordo uns temps ja un pèl llunyans en què una degana es va permetre dir a una assemblea de Facultat una cosa com que havia poc PAS (Personal d'Administració i Serveis). Fixa't com han canviat les coses.
En tot cas, però, a la universitat de la que parlo no sovintegen les oposicions i conec casos de treballadors que duen anys empalmant contractes laborals perquè ningú convoca la plaça.