Fotograma de la pel·lícula "Quo vadis", amb Peter Ustinov actuant com a Neró |
A la mort de Neró, el 68 d.C. s'inicia a l'antiga Roma un període tumultuós d'aixecaments de cabdills militars, proclamacions, batalles i contramarxes que els contemporanis titllaren com L'any dels quatre emperadors.
1) Galba (Servi Sulpici Galba) governador de la Tarraconense
2) Marcus Salvi Otó, governador de la Lusitania (el que actualemnt són Extremadrua i el mig Protugal) i antic marit d'una de les esposes de Neró.
3)Vitel·li (aulus Vitel·li), governador de la Germània, que es va rebel·lar contra l'anterior al capdavant de les tropes estacionades a les Gàl·lies, Britànnia i Germània
i finalment el cop de gràcia amb
4) Vespasià, (Titus Flavi Vespasià) que consolida una nova dinastia i instaura un període relativament llarg d'estabilitat a la capital.
El sainet que els ciutadans de Girona han hagut de patir bé es podria qualificar de l'any dels tres alcaldes a imitació de l'any dels quatre emperadors, i encara no ha acabat!
La Història Antiga dóna per algun paral·lelisme més. Així Carles Puigdemont ha imitat el jutge Samuel i, com ell, va ungir dos reis d'Israel: Saül i, quan aquest no va resultar ser el que es pretenia, el jove David.
I els socialistes que ara tornen a l'ajuntament qui seran? Els itàlics que s'integraren de bon principi a l'Imperi o els germànics que al final el destruirien?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada