dimarts, 6 d’abril del 2021

Forta, Senzilla i Discreta

 Si pensem bé en la nostra àvia els adjectius que ens venen al cap són els de Forta, Senzilla i Discreta.


Forta? No cal dir-ho veien el que ha viscut: passant de l'escola del poble a treballar al camp de ben jove, viure aquells tristos anys de guerra i postguerra, formar un nova llar lluny de casa, lluny del lloc on havia nascut, veure com aquelles persones que ella estimava s'anaven (germanes, els eu marit nebots, marit...) i, -per què no dir-ho?- el declivi físic dels últims anys.

Senzilla? Doncs, perquè ni ella ni l'avi no es donaven als luxes: tardes de parxís, algunes excursions de diumenge als Àngels, aixecar una casa al carrer s'han Sebastià, que llavors era l' última del carrer...

I també discreta. Perquè sense grans discursos, sense buscar protagonisme, ella esta present, estava atenta, més del que pensàvem. Que era època d'exàmens? Tot i que li déiem "Si ja ho porto estudiat, iaia!", ella responia "Jo t'encomano al Sagrat Cor!" i encenia un llantió. I si algu s'anava de viatge, ella patia fins que no tornaves a casa.

Els records que tenim la meva germana i jo són d'ajudar-la a preparar els dolços per a la família: per Nadal els mantecados*, després les rosquilles i sombreretes**, que no duraven res, les torrijas de vegades; i també de veure-la cuinant que si gachas, que si migas, que si aquell potatge de vigília amb el seu bacallà... 

També quan nosaltres estàvem de vacances i els pares encara no les feien ella se'n feia càrrec i hi tenia un ull posat sense que nosaltres ens adonéssim. Tan això com coses com fer-se càrrec del galliner, remenar aquells matalassos farcits, anar a plaça... i el que ens deixem.

I sempre hi trobem una dona discreta, Senzilla i Forta, molt Forta. I és molt poètic que ens hagi deixat aquesta nit de Pasqua de Resurrecció, l'inici d'una nova Vida.

¡Te queremos yaya! ¡Gracias por todo!


(Un record per la meva àvia Dolores, que ens va deixar la matinada d'aquest diumenge de Pasqua, 4 d'abril, a l'edat de 105 anys)

*Dolç elaborat amb una important quantitat de llard de porc (400 gr per 1000 gr de farina) i enfornat.

**Dolç elaborat amb els mateixos ingredients que les rosquilles, modelat en forma de barret tricorni, fregit i ensucrat.