dimecres, 12 de març del 2014

Taurons, hienes i voltors

Després de l'entrepà de fuet de l'altre dia uns recordatoris de Biologia, gentilesa dels documentals de TVE2 per la tarda -aquells que serveixen per agombolar una migdiada-. Parlem d'animalons. 

Digueu "Lluísss!"
Gairebé tots coneixem els taurons, fins i tot hem anat a veure'ls a l'Aquàrium de Barcelona. Formen la piràmide de la cadena tròfica (d'alimentació) marina, són els grans depredadors. 
Una de les seves característiques és un prodigiós olfacte que els permet captar a l'aigua l'olor de sang a llargues distàncies i desplaçar-s'hi per capturar la presa. La forma de captura més coneguda i popularitzada gràficament és l'encerclament d'aquesta.
Font: tiburonpedia.com


Les hienes són de la família dels cànids. Bàsicament se les identifica i coneix com a carronyaires, tot i que alguna espècie en manat pot atacar i caçar animals vius.

Els seus peculiars xiscles provoquen que molts ho confonguin amb un riure quasi humà.

Un àpat de hienes (Font www.nytimes.com)

Els voltors són més fàcils de veure pel nostre país: sols cal anar a zones poc poblades i amb presència de ramaderia extensiva, on sempre queda algun exemplar mort.

Què dir-ne?  Són tan ganduls que amb prou feines s'esforcen a volar: aprofiten els corrents tèrmics d'aire  per ascendir i molts cops es limiten a planejar, donant voltes als cadàvers.
Perquè si les hienes encara tenen capacitat caçadora els voltors, no, a priori. Últimament, però, han sortit alguns estudis de biòlegs que assenyalen que en cas de no trobar cadàvers per menjar han arribat a atacar caps de bestiar.


)
(un petit record dels qui vam crèixer entre els 70 i els 80)

Tots els mencionats no són animals agradables, més aviat per als humans tenen connotacions negatives: un tauró és algú que es llença sobre les oportunitats directe i sense contemplacions, una hiena o hienes són aquells que envolten algú amb intencions d'atacar-lo i "cruspir-se'l" un cop mort, i els voltors són aquells que es llencen sobre el cadàver.

Cap de nosaltres voldria ser identificat, però de ben segur que un moment o altre actuem o hem actuat com algun d'aquests animals. I qui estigui lliure de pecat...