dijous, 17 de febrer del 2011

Iznogud

René Goscinny, guionista francès responsable de la major part d'aventures d'Asterix el gal (el dibuixant Uderzo ha signat els àlbums posteriors a la seva mort) i Lucky Luke, és també el creador d'un personatge paròdic dels contes de les Mil i Una Nits: el gran visir Iznogud.
Situem-nos una mica: en el món islàmic medieval s'unien en una única persona els aspectes polític i religiós. Aquest governant era el que coneixem com a califa. Després de Mahoma sorgeixen successivament aquests dirigents, inicialment electius i després vinculats a la dinastia Omeia (amb capital a Damasc) i posteriorment Abbasí (a Bagdad).
La doble funció política i religiosa dels califes duria a l'aparició d'una segona figura: el visir, una mena de primer ministre. Fent paral·lelismes històrics podríem comparar-ho als validos o privats  del segle XVII hispànic (duc de Lerma, Olivares, Valenzuela...).

Tornant al personatge... Iznogud, el nom del qual és un joc de paraules amb l'anglès "It's no good" és l'etern gran visir malvat que desitja ser "califa enlloc del califa". Totes les aventures (i desventures perquè mai ho aconsegueix) giren entorn aquest desig que mai es fa realitat.

En certa manera em fa pensar en algú de la feina... No crec que sigui estrany, doncs, a cap lector. De ben segur tots coneixem un Iznogud.

2 comentaris:

Lycaon ha dit...

Ohhhh, m'encanta Goscinny! Sense ell, no hi ha cap Astèrix bo, cosa que demostra que, fins i tot en el món dels còmics, cadascú ha de fer allò que sap fer. Per cert, m'encanten els articles tan ben documentats que fas sobre història i religió. Sempre s'hi aprèn alguna cosa!

Anònim ha dit...

Danke, mein Freund.