Avui és Sant Jordi i hauria de parlar de llibres, roses i... Passo. Ja fa dies que volia parlar d'un tema d'història i, a més, d'Alemanya. Bereiten Sie, meine Freunde!
El 1949 sorgien a les zones d'ocupació dels vencedors de la Segona Guerra Mundial dos estats: la República Federal alemanya (Bundesrepublik) patrocinada pels Estats Units, Gran Bretanya i França i la DDR (Deutsche Demokratische Republik o República Democràtica) com a rèplica soviètica.
No parlaré de la primera... Preferiré unes pinzellades de la segona.Característiques
Un règim ideològic
La república no es funda sobre un principi ètnic o una identitat nacional o històrica prèvia (com podria haver estat el cas de Baviera), sinó purament en una ideologia: el socialisme real. Per diferenciar-se respecte l'altra banda calia trobar un element distintiu i curiosament aquest va ser el record de la vella Prússia, militarista i burocràtica, dissenyada pels reis Frederic Guillem I i Frederic II.
Formalment no es tracta d'un règim unipartidista: existien partits apart del SED (Sozialistische Einheitspartei -partit socialista unificat-) però tenien un paper subordinat a aquest. Periòdicament es celebraven eleccions a la Volkskammer (Parlament del Poble) però tots concorrien en una única llista. Els resultats eren del 90% o més per la llista (ai, com ho desitjarien alguns aquí...)
El SED era conseqüència de la unificació forçada dels partits socialdemòcrata i comunista a la zona soviètica. Òbviament el component socialista ja es van encarregar de diluir-lo.
Els menors eren la CDU (democristians, sí com a l'oest), els LDPD i NPD (liberals), i el DBD (agraris). Organitzacions cíviques independents no n'havien, calia que el partit les controlés o la Stasi les vigilés.
Els principals líders d'aquest període foren Otto Grottewohl (ex-socialdemòcrata) i els secretaris generals del SED Walter Ulbricht (a la dècada dels cinquanta-seixanta) i Erich Honecker (dels setanta al 1989).
Una societat ben controladaEl règim ja va encarregar-se d'anorrear dissidències. Primer amb violència, com el juny de 1953 quan les protestes dels treballadors berlinesos foren silenciades amb l'inestimable ajut soviètic.
Uns anys més tard, el 1961 brigades de paletes dirigides pel camarada Honecker amb el vist i plau d'Ulbricht aixecaren un mur enmig de la ciutat. El famós mur del qual tothom et demanava trossets... I les vides que va costar?
Si algú visita Berlin pot aprofitar i acostar-se al Museu del Checkpoint Charlie, al centre. Allà es mostren les estrategemes emprades per fugir.
Si el mur no era visualment prou persuasiu quedava la persuassió psicològica i social que duia a terme la Stasi (Staatssicherheit -seguretat de l'Estat). A part dels funcionaris o oficials que en formaven part també col·laboraven molts civils: el veí del replà, la caixera de la botiga, el professor de la facultat X... Depenent del comentari que fessis ja podies ser sospitós de dissidència. La desclassificació dels arxius després de la caiguda del règim significà un bon rebombori.
1 comentari:
Genial, l'article, molt complet i documentat. Enhorabona, de nou. Per cert, les dues pelis són molt bones.
Publica un comentari a l'entrada