divendres, 10 de juny del 2011

Caront i Cèrber

Últimament estic molt mitològic... Avui, relacionat amb l'escrit sobre Proserpina o Perséfone continuaré parlant de personatges de l'inframón segons la mitologia grecorromana.

Els morts anaven a parar al regne d'Hades, que com vaig comentar estava situat a les profunditats terrestres. Per tal d'arribar al destí final havien de travessar el riu Aqueront en la barca que conduïa Caront. Caront, doncs, és el barquer de l'infern. Sempre duia als seus passatgers en una direcció: cap al regne d'Hades. Sols Orfeu aconseguí commoure'l i fer tant el viatge d'anada (era viu) com el de tornada.

La barca de Caront, de Benlliure

Les portes del regne d'Hades eren guardades un gos de tres caps i cua de drac anomenat Cèrber. Hades s'assegurava així que cap mort sortís, ni que els vius hi entressin. Orfeu, però, també el va amansir amb la seva música per sortir-ne amb Eurídice.
cerbero
Un altre personatge de la mitologia grega que el vencé fou Heràcles (Hèrcules), en un dels seus dotze treballs.

En castellà Cèrber és Cerbero, el can (gos) Cerbero. Pensem que aquesta denominació ha acabat derivant en una paraula pròpia: cancerbero, el que guarda la porta, el porter d'un equip de futbol que no ha de deixar passar cap pilota.

A la vida real he descobert que dues persones que coneixia estan fent uns papers similars als d'aquests mites: guarden el regne d'Hades, el seu amo.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Moltes gràcies està molt ben explicat 👏

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
L'Home Tranquil ha dit...

Es pot discrepar, incomodar, però no insultar.