dilluns, 3 de novembre del 2008

Joseph Roth

Vaig descobrir aquest autor fa uns deu anys i mig, en trobar a la biblioteca un exemplar de la seva obra Radetzkymarsch (La marxa de Radetzky), on descriu la vida de 3 generacions d'una família eslovena, els Trotta, paral·lela als gairebé seixanta anys finals de l'Imperi dels Habsburg. Des de llavors vaig anar-li seguint la pista , per dir-ho d'alguna manera, a través dels llibres que s'han publicat en català o castellà: Hiob (Job), Die Legende des heiligen Trinkers (La llegenda del sant bebedor), Hotel Savoy, Die Kapuzinergruft (La cripta dels caputxins)... Àdhuc en una visita a Salzburg vaig adquirir un llibret amb relats seus, en alemany.

Joseph Roth no encaixaria en l'arquetipus d'escriptor que tenim a Occident: nascut en el si d'una família jueva a la ciutat de Brody, a Galítzia, una província de l'Imperi dels Habsburg on convivien polonesos, ucraïnesos i funcionaris imperials alemanys, així com les diferents religions que professaven aquests grups (judaisme, catolicisme llatí, greco-catòlics i ortodoxos), es decantà per escriure en alemany. L'ambient de joventut es reflexa, precisament, a la primera part del Job.

Després del traumàtic període de la Gran Guerra i la postguerra (experiències que ens deixa entreveure a La marxa de Radetzky, La cripta dels caputxins i Hotel Savoy, respectivament) el nostre autor treballà com a corresponsal a l'estranger de diaris austríacs i alemanys durant els anys vint i trenta. Se n'ha publicat Les ciutats blanques, recull d'articles d'aquest període, durant el 2006.

Perseguit pels nazis es refugia a París on mor, per efectes de l'alcohol, poc temps d'iniciar-se la II Guerra Mundial. Potser, com un pressentiment de la seva fi, veu abans la llum La llegenda del sant bevedor.

Hem de considerar-lo un austríac? Un jueu polonès que escriu en alemany? Un ucraïnès renegat? No, Joseph Roth no és un escriptor al qui s'ha d'identificar amb una terra concreta, sinó amb un espai (l'Imperi habsbúrguic) destruït per egoismes petitburgesos que acabaran escaixant-lo i al cap dels anys caient en l'espiral feixista.