dilluns, 3 de novembre del 2008

Què elegim?

(Publicat el 8/2/2007)
Amb aquest títol em referiré als propers comicis municipals. Falten poc menys de quatre mesos i la majoria dels ciutadans ho comencem a percebre: de cop i volta aquell sot que teníem al carrer i del qual ens veníem queixant fa any i mig ha estat arreglat per les brigades municipals... I què dir del nou parc públic que es va inaugurar el mes passat?

Però l'altaveu de la proximitat de les eleccions és a la premsa, amb la confecció de les llistes electorals i les picabaralles dins de partits i coalicions per col·locar determinades persones amb preferència sobre la resta. 
Jo pregunto: què elegim? La direcció política de l'administració més propera als ciutadans. 
I com ho elegim? Triant una llista confeccionada per ves-a-saber-qui, generalment es diu "secretari d'organització", i amb quins mètodes (existeixen les primàries?).

Podem ser simpatitzants del partit A, però ¿què passa si un dels membres de la llista ens cau com una patada al cul, sabem que és un bandarra o que tota la vida se l'ha passada fent-nos la punyeta? ¿Callar, donar el vot a la llista tancada i bloquejada on està aquest senyor/a i marxar a casa tot resant perquè l'individu en qüestió tingui un atac de cor, un accident o qualsevol cosa que li impedeixi prendre possessió del càrrec?

Crec que ens mereixem poder escollir lliurement qui volem que ens representi, sense inclinacions partidistes. La llei electoral vigent perverteix la paraula democràcia (el govern del poble) transformant-la en partitocràcia (el govern dels partits), uns partits que alhora són oligàrquics, controlats per una minoria que es nodreix de membres per cooptació, sense marge real per al debat i la democràcia interna. Les escissions no han estat precisament fruit del descontentament de militants de base, sinó de membres de la cúpula dirigent que s'han vist apartats dels resorts de control que fins llavors detentaven.
Davant aquest panorama ¿quina raó es pot esgrimir per exercir un dret a vot que ja des de l'inici del procés electoral és limitat per un dels actors?
Llistes obertes ja!!!