dijous, 6 de novembre del 2008

Llistes, llistes, llistes...

Publicat el 26/4/2007

Estem en campanya! Bé, no encara. Però ja s'ha tancat el termini de presentació de candidatures i han estat publicades al Butlletí Oficial de la Província que correspon. Aquí al Nord-est som uns dos-cents municipis i la gran majoria de candidatures han estat copades per les formacions del sistema, per ordre de major a menor el centre-dreta nacionalista (o poti-poti de liberals, socialdemòcrates escadussers i demòcrata-cristians), els sociates (amagats als pobles sota la marca blanca "Progrès Municipal"), els esquerranosos nacionalistes (marca blanca "Acord Municipal") i a distància els pepperoni (Déu n'hi do si tenen gent per presentar llistes a llocs on amb prou feines deuen treure vots, aquí hi ha gat amagat segur) i la sopa de lletres i colors (roig, lila i unes taquetes de verd, que sempre ven).

Però no vull parlar-ne d'aquests. Ni dels independents, que em mereixen tot el respecte del món. Vull fixar-me en les llistes dels que no pertanyen (o diuen que no pertanyen) al gran circ. O millor dit, a Primera Divisió, però tampoc a regional, com són els independents.

Fixem-nos en el partit del noi en boles Ciudadanos/ciutadans (C's), que presenta 3 llistes: a Girona, a Figueres i a Blanes (segur que aquí els vota la gent de La Plantera i Els Pavos i treuen regidor). Després de l'èxit del passat novembre proven sort en els municipis, i aquest és un àmbit diferent, amb més participació. Veurem com els va.

Família i Vida, un partit amb molta gent vinculada a la Prelatura presenta una sola llista a la capital, Girona. No rascaran bola, ho lamento. Perquè els de la Prelatura d'aquí ja tenen a qui votar.

La Plataforma de l'Anglada intenta fer un salt quantitatiu respecte els comicis anteriors i presenta llista a Olot. Seriosament, això del "Moros fora!" un cop va funcionar, dos no ho crec. A la Garrotxa no treuran, potser en algunes altres poblacions de Catalunya sí, però més per demèrits de la resta de formacions que per mèrits propis.

M'he deixat la CUP, imperdonable! L'esquerra independentista i assambleària presenta una vintena de candidatures, si no vaig errat. Alguna cosa en trauran, però no a les grans poblacions.

Curiosa i inquietant la llista de DN (Democracia Nazional) a Salt. La diferència amb la Plataforma és que aquesta té l'orígen a Vic, a la terra, i té certa pàtina de catalanitat. La DN no. Aliada amb la postpinyarista AES va presentar-se el novembre i a tot Catalunya va treure dos milers de vots (menys d'una quarta part aquí al Nord-Est) fent bandera d'un anticatalanisme i espanyolisme més que rancis, caducats.

Me n'oblido d'algun... Sí la curiosa Esquerraunitària que sols va per Salt, justament competint amb sociates, sopa de lletres i colors, i els postcomunistes que normalment van a la sopa però que en aquell poble no s'entenen.

Veurem com va tot... El xou tot just comença ara...

Post Scriptum: efectivament vaig oblidar-me un altre "segona divisió": els RC que es presenten com Partit Republicà Català, escissió independentista d'ERC. Girona i un parell de poblacions més (una de les quals és un poblet on sortosament hi ha llistes obertes) veuran desfilar la seva propaganda.

Post Scriptum II: per la lectura d'un altre bloc ("hereus dels Àngels confidencial") m'assabento que en 4 municipis es presenta Alternativa Verda, una veterana formació que ha patit els mals de l'ecologisme polític a aquest país: les divisions i la fagocitació per opcions esquerranoides. (3-V-2007)